Fietsen in de Morvan

Het Parc du Morvan is een prachtig heuvelachtig fietsgebied ligt op korte afstand van Nederland, 700 km.  Hotel Camping sur Yonne** is uitermate geschikte uitvalsbasis voor diegene die wil fietsen en wel van een uitdaging houdt, maar geen hoge bergen willen beklimmen! Doorgaans gaan de toerfietser en de sportieve fietser aan de Morvan voorbij maar het is zeker een aanrader om ook hier eens in de pedalen te gaan.

Fietsroutes

De beschreven fietsroutes liggen grotendeels in het departement de Nièvre. Over kleine en veilige weggetjes maakt u mooie fietstochten. Altijd met geweldige uitzichten, afwisselende natuur en verscholen dorpjes. Het is puur genieten van de dromerige rust van de Morvan.
De Morvan gaat tot 900 meter hoogte en is zeer geschikt voor de toerfietser.  Het terrein is heuvelachtig dus een goede fiets met voldoende versnellingen is een vereiste.
De fietsroutes “La Collancelle” en “Lac du Pannecière” mag u zeker niet missen.
De sportieve fietser komt in de Morvan ook volledig aan zijn trekken. Vaak wordt het fietsen in de Morvan door hen onderschat.  Voor u zijn er prachtige routes beschreven met o.a. vele hellingen, nooit lang of steil, maar wel de hele dag door en daardoor komt u op een behoorlijk aantal hoogtemeters op het eind van de dag.
De fietsroutes zijn in het Nederlands beschreven en ingetekend op een kaart. De fietsroutes zijn als GPS route beschikbaar mits u een eigen GPS heeft.

Wielerevenementen

Voor de sportieve fietser wordt er nu al enkele jaren in augustus vanuit Corbigny de “cyclosportieve La Jean-François Bernard” georganiseerd. Deze koers is naar keuze 45, 100 of 160 km en gaat dwars door de Morvan! Mensen die hier eerder aan deelgenomen hebben zijn zeer enthousiast over de route, de verzorging onderweg, de hartelijke ontvangst van de buitenlandse deelnemers en niet te vergeten het Repas na de wedstrijd.

Zwaarte fietsroutes

De beschreven fietsroutes variëren van licht tot middelzwaar, in lengte variërend van zestien tot 120 kilometer. Het landschap is heuvelachtig, vergelijkbaar met de Ardennen. Bij de fietsroutes met het meeste hoogteverschil stijgt en daalt u circa 300 meter. De hellingen zijn nooit erg lang of steil. De fietsroutes zijn door een fitte persoon te volbrengen. Een redelijke conditie is vereist. Iedereen die van fietsen houdt zal de routes kunnen rijden, voor de sportieve fietser zijn er speciale routes beschreven.

Korte impressie van de streek

De Bourgogne is één van de meest geliefde streken van Frankrijk vanwege de gastronomie, de rijke geschiedenis en het prachtige coulisselandschap. In 1970  werd de status Parc Naturel Régional aan de Morvan toegekend. De Morvan is schaars bevolkt, slechts 14 inwoners per km2, in de dorpjes lijkt de tijd stil te staan. Het gebied was in 1850 wel vier keer zo dicht bevolkt als nu. De bossen leverden veel werkgelegenheid. Parijs werd van hieruit van brandhout voorzien, wat via de rivieren de Yonne en de Cure vervoerd werd. Om het hout sneller in Parijs te krijgen heeft men het Canal du Nivernais aangelegd. Toen dit eenmaal klaar was, werd de werkgelegenheid al veel minder. Dat proces heeft zich daarna voortgezet.
In de Morvan zijn veel  stuwmeren zoals het Lac de Pannecière en het Lac des Settons. Er ontspringen enkele rivieren zoals de Yonne. De Yonne vindt zijn oorsprong in de Morvan en is met zijn 293 km één van de langste rivieren van de Morvan. Hij doorkruist grotendeels het  gebied waar de beschreven wandelingen doorheen lopen.
Doordat industrie in de Morvan ontbreekt, is er nauwelijks luchtvervuiling. Ook is er weinig lichtvervuiling wat ’s nachts bij een wolkeloze hemel een adembenemende blik op de sterren geeft.

Bewaren