Wandelen in de Morvan

Wandelen in de Morvan

In het hart van de Bourgogne ligt het Parc naturel régional du Morvan. Het is een prachtig heuvelachtig wandelgebied niet ver van Nederland zo’n 700 km. Door de geringe hoogte van de heuvels is het ideaal voor wandelaars. Het is zeer dun bevolkt. De belangrijkste activiteiten zijn kleinschalige veeteelt en bosbouw.

Dit levert een fraai coulisselandschap op waarin weilanden met de witte Charolais koeien,  grote stukken bos en talloze beekjes en meren elkaar afwisselen. De natuur is rijk en gevarieerd. In de heggen langs de weiden leven zeer veel vogels zoals o.a. de hop, de grauwe klauwier en de roodborstapuit.  Boven de weilanden zweven veel verschillende roofvogels zoals o.a. de wespendief en de torenvalk. De bermen staan in het voorjaar vol orchideeën. U zult op uw wandeltochten de rust en ruimte zelf ervaren. Slechts af en toe komt u iemand tegen.

Wandelingen

De beschreven wandelroutes  liggen grotendeels in het departement de Nièvre. De routes zijn veelal onverhard en bijna nergens vlak.  Het merendeel van de routes lopen over wandelpaden, soms kleine paadjes, soms over karrensporen. Enkele routes lopen over kleine verharde weggetjes die vaak een prachtig uitzicht bieden over de Morvan. De wandelingen over het aquaduct van Montreuillon en langs het Canal du Nivernais mag u zeker niet missen. De wandelingen zijn in het Nederlands beschreven en ingetekend op een kaart. De wandelingen zijn als GPS route beschikbaar mits u een eigen GPS heeft.

Zwaarte wandelingen

De beschreven wandelingen variëren van licht tot middelzwaar, in lengte variërend van vier tot tweeëntwintig kilometer. Het landschap is heuvelachtig, vergelijkbaar met de Ardennen. Bij de wandeling met het meeste hoogteverschil stijgt en daalt u circa 200 meter. De wandelingen zijn door een fitte persoon te volbrengen. Een redelijke conditie is vereist.

Korte impressie van de streek

De Bourgogne is één van de meest geliefde streken van Frankrijk vanwege de gastronomie, de rijke geschiedenis en het prachtige coulisselandschap. In 1970  werd de status Parc Naturel Régional aan de Morvan toegekend. De Morvan is schaars bevolkt, slechts 14 inwoners per km2, in de dorpjes lijkt de tijd stil te staan. Het gebied was in 1850 wel vier keer zo dicht bevolkt als nu. De bossen leverden veel werkgelegenheid. Parijs werd van hieruit van brandhout voorzien, wat via de rivieren de Yonne en de Cure vervoerd werd. Om het hout sneller in Parijs te krijgen heeft men het Canal du Nivernais aangelegd. Toen dit eenmaal klaar was, werd de werkgelegenheid al veel minder. Dat proces heeft zich daarna voortgezet.

In de Morvan zijn veel  stuwmeren zoals het Lac de Pannecière en het Lac des Settons. Er ontspringen enkele rivieren zoals de Yonne. De Yonne vindt zijn oorsprong in de Morvan en is met zijn 293 km één van de langste rivieren van de Morvan. Hij doorkruist grotendeels het  gebied waar de beschreven wandelingen doorheen lopen.
Doordat industrie in de Morvan ontbreekt, is er nauwelijks luchtvervuiling. Ook is er weinig lichtvervuiling wat ’s nachts bij een wolkeloze hemel een adembenemende blik op de sterren geeft.

Ervaar de rust en ruimte zelf tijdens uw wandelingen waarbij de nieuwsgierige Charolais koeien u vanuit de velden aan zullen staren en het heel goed mogelijk is dat een hert uw pad kruist.

Bewaren